30 mar 2014

Masło orzechowe w wersji "light"

Przepis dostałam kiedyś od Basi. Jeżeli lubicie masło orzechowe a nie chcecie jeść tego ze sklepu z uwagi na konserwanty przepis jest dla Was idealny :)

Składniki:
300 g orzechów arachidowych prażonych bez soli
7-8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
opcjonalnie szczypta soli i kilka kropel stewii w płynie dla podkreślenia smaku (bez udziwnień też jest pyszne)

Przygotowanie:
Orzechy mielimy w mikserze lub blenderze partiami stopniowo wlewając oliwę i miód aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli mieszanka jest dla kogoś zbyt ciężka lub monotonna można dodać 3 czubate łyżki wiórek kokosowych:)
Polecam wciągać łyżkę pasty z rana do kawy i śniadania dla uzyskania kopa energetycznego i poprawy nastroju:)



3 komentarze:

  1. muszę wypróbować ten przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak to masło się przechowuje? Nie psuje się?

    www.eatsmart4ever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. To masło również wyjdzie bez lub z mniejszym dodatkiem oliwy z oliwek, po prostu będzie nieco bardziej zwarte
    Dobrym pomysłem jest również pozostawienie niewielkiej części orzechów i dodanie ich w trakcie blendowania - wtedy w maśle mamy chrupiące kawałki orzechów, pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń