29 mar 2014

Tarta z kurczakiem

Kolejny przepis na dietetyczny obiad. Dzisiaj tarta z kurczakiem :) Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. 

Ciasto: 
250 g mąki żytniej
3 żółtka
sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
80 ml wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 suszonych pomidorów ( dostępne w słoiku w zalewie np w Lidlu)

(kropla oliwy do wysmarowania płytkiej foremki o średnicy 20 cm, i łyżka mielonego siemienia lnianego do obsypania jej w celu zapobiegania przywieraniu cista)

Farsz:
500 g piersi z kurczaka
puszka pomidorów
1 cebula
10-15 pieczarek
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie, papryka ostra, sól pieprz
(opcjonalnie na wierzch ser o obniżonej zawartości tłuszczu (dostępny w Almie, Piotrze i Pawle i innych dobrych delikatesach)




Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszać ze sobą na jednolita klejącą się masę. Wyłożyć ciastem wcześniej przygotowaną formę obsypaną lnem. Formę wstawić do lodówki i zabrać się za farsz.

Podsmażyć na średnim ogniu posiekane drobno cebulę, pieczarki i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Dodać dość drobno pokrojonego kurczaka (lub mielone piersi kurczaka). Pod koniec smażenia dodać puszę pomidorów i smażyć na małym ogniu aż większość wody odparuje. Do smażenia na samym początku używam kropli oleju z pestek winogron.

Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 min. Po upływie czasu nałożyć na ciasto farsz, opcjonalnie posypać serkiem i piec kolejne 15 min.

2 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda! Naprawdę! Głównie ten ciągnący się ser z wierzchu :) Ja niestety mam nieaktywny piekarnik, więc nie będę w stanie skosztować.

    OdpowiedzUsuń