11 kwi 2014

Zapiekanka z makaronem brązowym, szpinakiem i mozzarellą

Przepis dostałam jakiś czas temu od Martyny jeżeli chcecie zjeść coś na szybko ten przepis jest dla Was idealny :)

Składniki:
200 g brązowego makaronu
1 opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony)
3-4 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 kulka mozzarelli light
pieprz, oregano, oliwa z oliwek
parmezan (opcjonalnie)


Przygotowanie: 
Cebulkę i czosnek drobno posiekane podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, gdy będą rumiane, dodać szpinak, podlać delikatnie wodą i dusić ok. 15 min. Makaron ugotować "al dente", dodać przygotowany szpinak i opcjonalnie parmezanu (nie musi być). Przyprawić pieprzem i oregano (nie dałam soli, ale jak ktoś chce niech doda małą szczyptę).
Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startą mozzarellą, zapiec w piekarniku aż ser się zarumieni, ok 15-20 min, 180 stopni




1 komentarz:

  1. Anonimowy11/4/14

    pycha, ja ostatnio do tego dodałam tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń