22 kwi 2014

Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym

Ten przepis dostałam kiedyś od Ewy. Porcja dla jednej osoby. Kurczaka możecie podawać z ryżem lub kaszą, tak naprawdę z czym tylko chcecie :) 

Składniki:
1/3 papryki
przyprawa chilli
1 pierś z kurczaka
pół cebuli
łyżka śmietany 30%
sól, pieprz

Przygotowanie: 
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze części, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy sola i pieprzem, oraz chilli. Paprykę i cebulkę kroimy na kawałeczki- jedni lubią kosteczkę, inni paseczki. Metoda dowolna.
Dodajemy do kurczaka i tak jeszcze jakieś 5 min smażymy wszystko razem, aż papryka osiągnie odpowiednią miękkość. Wyłączamy palnik.
Po chwili możemy dodać łyżkę śmietany i danie jest już gotowe do podania : )






1 komentarz: